Volvos VD Håkan Samuelsson avslöjade nyheten i samband med Beijing Car Show 2020.

Det har ryktats länge om att en mindre variant av XC40 är på gång. Och nu har Håkan Samuelsson, VD på Volvo, uttalat sig mer om just det. Det hela handlar om en liten eldriven modell som ska byggas på Geely-koncernens plattformsarkitektur som heter Sustainable Experience Architechture eller i kortare form ”SEA”.

”Vi kommer också att använda SEA. Vi kommer att använda den för en mindre bil där jag tycker att det är väldigt praktiskt och smart för oss att dela så att vi kan ha en kostnadsstruktur för en mindre bil som är mycket konkurrenskraftig. Det är svårt att sträcka CMA-plattformen, som är en kombinationsplattform för elbilar och förbränningsmotorbilar, längre ner i storlek. Om man vill göra en mindre bil än XC40 kan SEA göra det. Vi kommer att använda den för det.”

– Volvos VD Håkan Samuelsson i samband med Beijing Car Show 2020.

Den nya plattformen SEA ska användas till Geely-koncernens framtida helt eldrivna modeller. På Beijing Car Show 2020 visades plattformen upp i form av konceptbilen Lynk & Co Zero Concept. Plattformen är oerhört flexibel i sin konstruktion och kan anpassas till allt från små bilar som denna kommande modellen till stora suvar som XC90. Utöver det har inte några andra större detaljer avslöjats om plattformen men det har nämnts att den ska kunna innehålla batteripaket som möjliggör räckvidder upp till 70 mil.

Modellnamnen XC10 och XC20 har varumärkesskyddats av Volvo men Håkan Samuelsson bekräftar inte namnet på bilen, däremot medger han att det högst troligt blir en suvmodell med fokus på premium.

Källa: Teknikens Värld Bild: Erik Andrén / Teknikens Värld

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng