Guvernören Gavin Newsom har gett en exekutiv order i hopp om att styra om klimatkrisen.

Kalifornien har länge varit ledande i USA när det kommer till standarder för bränsleekonomin, därför har det de senaste åren ryktats om idéer om att förbjuda försäljning av bensin/diesel-bilar helt och hållet. Idag blir den idén verklighet då Kalifornien planerar att förbjuda nybilsförsäljning av bensin/diesel-bilar via en exekutiv order underskriven av den nuvarande guvernören Gavin Newsom. Nyheten kommer från officiella dokument släppta av guvernörens “office”.

Enligt ordern krävs det att alla passagerarfordon som säljs i staten från och med 2035 ska vara helt utsläppsfria. Vidare kan man även läsa att det krävs att alla mellan samt tunga fordon ska möta utsläppsfria standarden till år 2045. Målet är att eliminera alla skadliga utsläpp från förbränningsmotorer för att på så sätt försöka styra om klimatkrisen till det bättre.

Guvernör Gavin Newsom säger:

“This is the most impactful step our state can take to fight climate change. For too many decades, we have allowed cars to pollute the air that our children and families breathe. Californians shouldn’t have to worry if our cars are giving our kids asthma. Our cars shouldn’t make wildfires worse – and create more days filled with smoky air. Cars shouldn’t melt glaciers or raise sea levels threatening our cherished beaches and coastlines.”

Kalifornien är USA:s största marknad inom fordonsindustrin med över 11% av all nyförsäljning under 2019 och fordon med förbränningsmotorer står just nu för ungefär 50% av Kaliforniens utsläpp av växthusgaser. Med den nya ordern kan den siffran sänkas med upp till 35% och ge en förbättring med upp till 80% av kväveoxidutsläpp från bilar i hela staten.

Kalifornien är den första delstaten i USA som tillkännager de framtida planerna på att förbjuda nybilsförsäljning av fordon med förbränningsmotorer. Kalifornien ansluter sig därmed till 15 andra länder inkluderat Tyskland, Frankrike och Kanada samt två andra städer i USA, Seattle och Los Angeles, som tidigare sagt ska göra detsamma.

Nå, vi får se hur länge det dröjer innan fler stater i USA kommer med liknande besked.

Källa: Motor1

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng