Bonusen vid köp av elbil höjs till 70k

Bonusen vid köp av elbil höjs till 70k

Ska uppmuntra fler till att köpa elbil framför bilar med förbränningsmotorer.

Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna presenterade igår (måndag) sina budgetårgärder för att minska utsläppen från transporter. Totalt handlar det om 5,4 miljarder som ska användas för att minska transportsektorns klimatpåverkan.

I korta drag för den som är på väg att köpa elbil handlar det om att bonusen man får tillbaka från Transportstyrelsen vid köp av elbil höjs från 60.000 till totalt 70.000 kronor.

Gränsen för när en bil med utsläpp får straffskatt sänks nu även från 70g koldioxid per kilometer till 60g. Detta för att öka intresset av att istället välja en laddhybrid med låga utsläpp. Bonusen för en bil med utsläpp över noll höjs också därför till högst omkring 45.000 kronor.

Straffskatten (malus) kommer också höjas och uppgå till 107 kronor för varje gram koldioxid som bilen släpper ut per kilometer över 90g upp till 130g samt 132 kronor för varje kilometer över 130g.
Allt detta ska bidra till att försöka nå målet att minska transportsektorns utsläpp med 70% till år 2030.

Källa: Regeringen

Alexander

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng